België / Nederlands

Zonnetrein van Antwerpen naar Brecht

7 juni 2011 - Zelf bij lichte regen reed de zonnetrein dinsdag 6 juni gewoon van Antwerpen Centraal naar station Noorderkempen in Brecht. De stroom die daarvoor nodig was, werd opgewekt door 16.000 zonnepanelen bovenop de spoorwegtunnel langs het Peerdsbos.

De tunnel, eigenlijk een betonnen bovengrondse koker voor de hogesnelheidslijn naar Nederland langs de E 19, werd tien jaar geleden in de eerste plaats aangelegd om te vermijden dat er bomen van het aangrenzende Peerdsbos op de sporen zouden vallen. Hij zorgt er ook voor de hogesnelheidstreinen niet te veel geluidsoverlast veroorzaken. ‘Het idee om dat gigantische betonnen dak een bijkomende nuttige bestemming te geven, groeide in Schoten’, zegt burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V), die gelukkig is dat die wensdroom van de lokale milieuraad ook werkelijkheid werd.

Het uitrollen van het tapijt van zonnepanelen startte zowat een jaar geleden en is nu klaar. De 16.000 zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van liefst 50.000 m² of acht voetbalvelden.

De Zonnetunnel is goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 3.300 mWh, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van bijna duizend gezinnen. Ze zorgt er ook voor dat er op 20 jaar tijd 47,3 miljoen kg minder CO2 de lucht wordt ingeblazen.

(Bron: Nieuwsblad.be)

Deel deze pagina