België / Nederlands

Zonnestroom snel goedkoper dan netstroom

7 april 2011 - Amerikaanse topanalisten voorspellen dat in grote delen van de wereld stroom uit eigen zonnepanelen op het dak binnen één tot twee jaar goedkoper zal zijn dan uit het stopcontact. Door verdere kostenverlaging is het bereiken van deze zogeheten grid-parity – het gelijk zijn van de prijs voor zonne-stroom aan die van netstroom – eind dit jaar of volgend jaar al mogelijk. Zonne-energie zal vooral ook dieselgeneratoren overal ter wereld vervangen en olie- en gasgestookte centrales qua prijs overtroeven.

Dat zeggen senior analist Vishal Shah van Wallstreet bank Barclays Capital en CEO Jigar Shah (geen familie) van de mede door miljardair Richard Branson opgerichte Carbon War Room. Beide gerenommeerde sprekers lichten hun toekomstvisie toe tijdens de Nederlandse topconferentie The Solar Future III, 21 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht.

Volgens Jigar Shah groeit de zonne-energiemarkt sneller dan menigeen kan voorspellen en worden niet alleen de zonnepanelen, maar ook alle bijbehorende installaties en technieken steeds goedkoper.

Hij ziet nieuwe opkomende markten in India, Zuid-Afrika, Turkije, Thailand, Australië en de Filippijnen. In de Amerikaanse staat Californië, in Italië en in andere landen met hoge stroomprijzen en relatief veel zon is zonne-energie van het eigen dak nu al goedkoper dan stroom uit het elektriciteitsnet. ,,Ik verwacht dat in 2013 zonne-energie goedkoper is dan 20 procent van alle elektriciteit die in de wereld wordt verkocht. Dat is een gigantische markt,” stelt Jigar Shah.

Deel deze pagina