België / Nederlands

Zonnestroom doet stroomprijs dalen

31 mei 2011 - In het zonnige voorjaar van maart en april leverden de fotovoltaïsche installaties in Vlaanderen een productierecord van zonnestroom. Bovendien doet de piekproductie tijdens de middaguren de stroomprijzen effectief dalen. Deze berekening van Zero Emission Solutions wordt bovendien bevestigd door een nieuwe studie van de CREG.

Uit gedetailleerd onderzoek door het energiemarktonderzoeksbureau Zero Emission Solutions van een concrete PV-installatie blijkt een opvallende meerproductie in maart en april 2011. Een residentiële installatie van 3,8 kWp te Aalst leverde vorig jaar in maart 2010 249 kWh op en in april 2010 was dit 348 kWh. Dit jaar leverde dezelfde installatie in dezelfde maanden respectievelijk 398 kWh en 476 kWh op. Dat is een stijging van gemiddeld 48 %.

Zonnestroom leverde ‘s middags 10 procent van het stroomverbruik

Geëxtrapoleerd naar Vlaanderen betekent dit het volgende: begin maart 2011 stond er in Vlaanderen ongeveer 743 MW aan zonnepanelen geïnstalleerd. Deze leverden bij benadering 161,5 GWh stroom op, of 2,15 van het totale geschatte stroomverbruik in Vlaanderen tijdens deze maanden. Dat lijkt niet erg spectaculair. Maar tijdens de middaguren (11 u tot 16 u) stond het totaal geïnstalleerd fotovoltaïsch vermogen wel in voor 9,4 van het totale stroomverbruik in Vlaanderen.

Tijdens de middaguren op zonnige dagen stijgt in België normaliter het elektriciteitsverbruik (door o.m. koeling en airco-installaties) en daardoor ook de elektriciteitsprijs op de Belpex-spotmarkt voor elektriciteit. De trend voor de piekprijzen op de middag was de voorbije maanden opvallend: hogere prijzen op grijze dagen en lagere op de vele zonnige dagen.

De hoogste middagnoteringen in maart werden op de somberste dagen (13, 14, 17 en 18 maart) bereikt. De zonnigste dagen gaven de laagste noteringen (15, 16, 21, 22, 23 en 24 maart). Het prijsverschil tussen een middaguur op een zonnige werkdag en datzelfde uur op een grijze werkdag liep op tot 17 €/MWh, een verschil van 25 %.

Ook de maandgemiddelde prijzen tonen dit effect aan. Vorig jaar, in maart en april 2010, noteerden de middagpiekprijzen 46,4 €, terwijl diezelfde maanden de avondpiekprijzen 44,05 afklokten. Dit jaar helpt de zon om die prijssetting om te keren: de middagpiekprijzen noteerden in maart en april gemiddeld 56,67 €, maar de avondpieken werden verkocht aan 57,10 €/ MWh.

Deze cijfers tonen op significante wijze aan dat het flink gegroeide aandeel zonne-energie in de Belgische elektriciteitsproductie ook gunstige invloed heeft op de elektriciteitskosten.

CREG: zonnestroom bespaart jaarlijks 59 miljoen euro

De federale regulator CREG heeft ook een studie gepubliceerd over de impact van fotovoltaïsche zonnepanelen op de Belgische elektriciteitsprijs. De studie rekent met een geïnstalleerd vermogen van 800 MW (dat is momenteel bereikt) en maakt een schatting van de gemiddelde daling van de “Belpex Day Ahead Market” prijs (hierna de “Belpex DAM” genoemd) ten gevolge van de zonnepanelen. Deze daling wordt dan doorgerekend worden naar de eindprijs.

De berekening voor de periode 2007-2009 geeft een gemiddelde daling van de Belpex DAM prijs van 0,653 €/MWh op jaarbasis, wat neerkomt op een prijsdaling van 1,3 %. Als deze daling wordt doorgerekend aan alle Belgische stroomverbruikers, die jaarlijks 90 miljoen megawattuur verbruiken, levert dit een besparing op van 59 miljoen euro per jaar.

Besparing compenseert één vijfde van de certificaatkosten

De totale netto kost voor de netbeheerders en de consumenten van de gegarandeerde prijs voor groenestroomcertificaten voor PV, berekend met de verschillende dalende prijzen in 2009-2011 en de jaarlijkse marktgroei, bedraagt 209 miljoen euro. De kostenbesparing die de CREG-studie berekent is dus 28% van de totale kost.

(Bron: ODE)

Deel deze pagina