België / Nederlands

Stroomtarieven omhoog door zonnepanelen

31 maart 2011 - Energiewaakhond Creg heeft de verhoging van de distributienettarieven van Eandis goedgekeurd. Vanaf 1 april stijgt het tarief voor een gemiddeld gezin per maand met 6 euro of 72 euro per jaar. En dit is geen 1 april-grap.

Eandis vroeg die verhoging wegens de kostprijs voor groenestroomsubsidies, als gevolg van het groter dan verwachte succes van zonnepanelen. De bijbehorende groenestroomcertificaten moeten door de netbeheerders worden opgekocht, en zij willen de kostprijs daarvan aan de consumenten doorrekenen.

De vraag van Eandis heeft het debat over gesubsidieerde zonne-energie en de hoge energieprijzen weer doen oplaaien. De socialistische vakbond ABVV, die zetelt in de algemene raad van de Creg, riep gisteren nog op om de verhoging niet goed te keuren.

Het directiecomité van de Creg heeft de verhoging vanochtend goedgekeurd. Vanaf 1 april stijgt het stroomtarief voor een gemiddeld gezin per maand met 6 euro. Dat betekent een toename van de totale stroomfactuur met gemiddeld ongeveer 11 procent.

Zonder de tussentijdse verhoging dreigde de factuur in 2013 te bruusk te stijgen, stelt men bij de Creg.

Vanochtend lanceerde een woordvoerder van de regulator op Radio 1 het voorstel om de groene subsidies te financieren met de opbrengst van een ‘nucleaire taks’ op de kerncentrales van Electrabel.

(Bron: De Standaard.be)

Deel deze pagina