België / Nederlands

Stormloop op zonnepanelen België

4 januari 2011 - Installateurs van zonnepanelen hadden het in België de laatste dagen van 2010 drukker dan ooit. Veel mensen wilden in laatste instantie alsnog profiteren van de subsidieregeling die op 1 januari afliep.

Dat meldt sectorvereniging BelPV. De installateurs hadden het moeilijk de gestegen vraag bij te houden. Ze kampten met een tijdelijk tekort aan werknemers, wegens de kerstvakantie. Ook het vries- en sneeuwweer van de voorbije weken was een tegenvaller. Daardoor konden sommige panelen niet meer voor 1 januari geplaatst worden.

Die datum was voor de klanten wel van belang. De groenestroomcertificatenregeling voor zonnepanelen bedroeg in 2010 nog 350 euro per 1000 kWh. Sinds 1 januari 2011 is daar 20 euro af.

BelPV drong aan op een overgangsperiode om de projecten die voor 2010 gepland waren en door de weersomstandigheden niet konden worden uitgevoerd alsnog onder de oude regeling te laten vallen. Maar dat verzoek is door de Vlaamse Regering verworpen.

De eerste 11 maanden van 2010 is voor amper 100 MegaWatt aan nieuwe panelen geïnstalleerd, meldt BelPV. Voor december alleen al werd een groei van liefst 80 MegaWatt verwacht. Maar daarmee blijft de sector nog ver beneden de 412 MegaWatt over het hele jaar 2009.

Deel deze pagina