België / Nederlands

‘Steun zonnepanelen versneld afbouwen'

7 april 2011 - De overheidssteun voor zonnepanelen wordt vanaf 1 juli 2011 afgebouwd, zo heeft de commissie Energie woensdag beslist.
De commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft woensdag het ontwerp van energiedecreet goedgekeurd. Dat voorziet een versnelde afbouw van de steun van zonnepanelen vanaf 1 juli 2011.

In afwachting van een grondige evaluatie van de manier waarop Vlaanderen investeert in hernieuwbare energie, besliste bevoegd minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) tussentijds een aantal bijsturingen door te voeren, onder meer rond de ondersteuning van zonnepanelen. De plaatsing van zonnepanelen zat de laatste jaren fors in de lift in Vlaanderen, maar de plaatsing van installaties is ook al jaren overgesubsidieerd.

De regering besliste nu de steun voor zonnepanelen versneld af te bouwen. De minimumopbrengst voor een groenestroomcertificaat – goed voor 1.000 kilowattuur stroom – daalt vanaf 1 juli van 330 euro naar 300 euro. Nadien daalt de steun stapsgewijs naar 190 euro in 2013 en uiteindelijk 90 euro vanaf 2016. Voor grote zonneparken van meer dan 1 megawattuur (MWh) zouden de subsidies nog sneller dalen, met name van 330 euro begin 2011 naar 90 euro vanaf 2013. Bedoeling is om de superwinsten die gemaakt worden op die megamarkten versneld aan te pakken. Ook de lat voor de zonneparken wordt verlaagd naar 250 kilowattuur (kWh). ‘Dat is nog steeds een oppervlakte van een half voetbalveld, dus niet meteen de installatie van een particulier’, legt SP.A-parlementslid Bart Martens uit.

(Bron: De Standaard)

Deel deze pagina