België / Nederlands

PV-sector vecht subsidieverlaging aan

18 november 2010 - De Vlaamse regering heeft slordige berekeningen van Vito gebruikt bij de beslissing om de certificaatprijzen voor zonnepanelen te doen dalen.
Dat zegt de Belgische federatie van zonne-installateurs BelPV.

Het gaat volgens BelPV om de vierde aanpassing van de steunmaatregelen in een jaar tijd, die niet alleen veel te drastisch is, ze stort de consument in een klimaat van onzekerheid. Bovendien dreigt ze de sector van PV-installateurs de ek om te draaien én de overheid zet de beoogde doelstellingen voor groene energie op de helling.

BelPV, de overkoepelde organisatie voor de sector van fotovoltaïsche panelen, is niet tegen een aanpassing maar vindt dat de Vlaamse regering het kind met het badwater weg dreigt te gooien. BelPV vraagt de Vlaamse regering de beslissing uit te stellen in afwachting van een controle van de berekeningen en eist overleg.

De prijs voor groenestroomcertificaten voor zonnepanelen zal sneller worden verminderd dan voorzien. In 2011 daalt de gegarandeerde prijs in vier stappen van 330 euro naar 250 euro in januari 2012. Dat is een drastische vermindering op 1 jaar tijd.

,,We vinden het principe correct dat de steun voor PV aangepast wordt in functie van de prijsevolutie” stelt Herman Daniëls, ondervoorzitter van BelPV. “Maar dit moet wel gebaseerd zijn op correcte berekeningen en correct overleg met de PV-sector”. Het uitgangspunt moet een aanvaardbare terugverdientijd zijn voor diverse soorten investeerders, gebaseerd op correcte en voorzichtige aannames in een onzekere PV-markt.

Dit is volgens BelPV al de vierde aanpassing van de steunmaatregelen in 1 jaar tijd: voor de particulier kwam er de isolatievoorwaarde bij, bedrijven zagen de ecologiepremie wegvallen en voor de landbouwers is in september de VLIF-subsidie sterk verminderd. Deze opeenvolgende aanpassingen doen investeerders twijfelen met een onstabiele en tragere PV-markt tot gevolg.

De aanpassing dreigt de al wankele PV-markt stil te leggen. De bloeiende PV-sector stevent af op werkloosheid en faillissementen.

Het model waarop de Vlaamse regering zich baseert, is uitgewerkt door Vito dat volgesn BelPV niet zorgvuldig heeft gecontroleerd of de hypothesen wel realistisch zijn. Bovendien wordt voor particulieren hetzelfde rekenmodel als voor bedrijven gehanteerd. Zoiets is niet correct omdat KMO’s die milieubewust met energie willen omgaan extra meerkosten hebben voor netkoppeling en nieuwe stroommeters.

BelPV betreurt dat deze beslissing van de Vlaamse regering onvoldoende werd besproken met de sector. De federatie, die 150 leden telt waaronder alle grote PV-bedrijven, wil dat de discussie over het beleid inzake fotovoltaïsche zonne-energie in al zijn aspecten gevoerd wordt.

Deel deze pagina