België / Nederlands

Chaos op zonnemarkt

17 mei 2011 - Door het verlagen van de subsidie op zonnepanelen per 1 juli 2011 is in België een chaos ontstaan op de markt voor zonnepanelen. Nu de certificaten op 1 juli worden herzien van 330 euro naar 300 euro per 1.000 kilowattuur, zoeken velen naar installateurs die nog voor die tijd zonnepanelen kunnen plaatsen.

De sectorfederatie BelPV bevestigt de stormloop op zonnepanelen bij particulieren. Ook de ramp in de kerncentrale van Fukushima, het zonnige weer en het feit dat de Belgen het plaatsen van zonnepanelen eerder dit jaar uitstelden, zijn volgens ondervoorzitter Herman Daniëls redenen voor de toegenomen vraag.

De meeste installateurs zitten daardoor ‘vol’, waardoor minder bekende installateurs, door dagblad De Morgen ‘cowboys’ genoemd, ook hun kans schoon zien.

“We kregen inderdaad al klachten over installateurs die met onvoldoende kennis van zaken te werk gaan”, erkent Daniëls. Hij raadt consumenten daarom aan niet overhaast voor een installateur te kiezen. “Elke geregistreerde aannemer elektriciteitswerken mag zonder bijkomende opleiding zonnepanelen installeren, en dat terwijl er toch specifieke kennis voor nodig is. We hopen daarom op een erkenningsprocedure om ervaren installateurs te kunnen onderscheiden.”

Het verlagen van subsidies voor zonne-energie is voor de sector dan ook een oplossing om de markt te stabiliseren. ,,Nu de subsidies voor zonnepanelen afnemen, zullen er sterke bedrijven ontstaan die met elkaar moeten concurreren. Dat is goed voor de consument, want zo worden de installateurs met te weinig kennis van zaken van de markt gespeeld,’‘ zegt BelPV-voorzitter Johan Konings .

(Bron: De Morgen)

Deel deze pagina