België / Nederlands

Marco's Mening (Archief)

Eindelijk nieuws

09-08-2013

De kogel is door de kerk, de EU en China hebben besloten, er komt geen invoerheffing maar een minimumprijs van € 0.57 per wp voor zonnepanelen vanuit China voor de bedrijven die meegewerkt hebben aan het anti-dumpingsonderzoekonderzoek. Voor alle andere bedrijven geldt een prijsstijging van ongeveer 50%.

Wat houdt dit nu eigenlijk in voor de markt en wat is de achterliggende gedachte. Zoals ik al eerder gezegd heb denk ik dat hier hele andere motieven aan ten grondslag liggen dan die paar zonnepanelenfabrieken die in zwaar weer zitten. Bij wie zou het probleem nu precies liggen als al die andere Europese fabrikanten wel winstgevend zijn? Is dit misschien een samenwerking van een paar kwakkelende Europese fabrieken, de energiebedrijven en een “financieel creatieve” EU parlementarier genaamd Karel de Gucht die overigens zelf wordt verdacht van 1.2 miljoen euro belastingfraude.

De hele regeling is officieel in het leven geroepen om 3 klagende paneelfabrikanten te helpen, De Gucht voegde eraan toe dat goedkope Chinese zonnepanelen desastreus zouden zijn voor de Europese economie. Sinds wanneer zijn goedkope producten uit een ander land slecht voor je eigen economie?? Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op maar als iemand uit de politiek het zegt gelooft iedereen het meteen want politici zijn heel betrouwbaar, vertellen altijd de waarheid en doen nooit iets in eigen belang.

Als paneelimporteur en groothandel heb ik nu al aan den lijve ondervonden wat de gevolgen zijn van deze regeling, vooral heel veel onrust in de panelenhandel, stijgende prijzen, slinkende voorraden en bestelde panelen die helemaal niet meer geleverd worden na een periode waarin we eindelijk konden bouwen op een stabiel groeiende markt na 8 jaar van tekorten, stijgende en dalende prijzen en veranderende subsidieregelingen.

Het lijkt wel of de overheid (Den Haag of Brussel) er alles aan doet om de markt voor zonnepanelen zo veel mogelijk te frustreren en dat is heel aannemelijk gezien het feit dat de bedrijven die invloed uitoefenen op deze overheden (energieleveranciers en de petrochemische industrie) natuurlijk geen belang hebben bij het feit dat iedereen straks zijn eigen stroom gaat opwekken.

Er wordt door onze “volksvertegenwoordigers” niet gedacht aan het algemeen belang voor de burgers en het milieu maar naar de belangen van een paar grote bedrijven en hun eigen bankrekening. Ik zou het liefst zien dat China hun eigen fabrieken nog meer stimuleert en nog meer goedkope leningen geeft want uiteindelijk is het in ons belang. Elke euro die we niet in China uitgeven kunnen we aan onze eigen economie besteden of sparen.

Wat zijn nu de gevolgen op middellange termijn: nou om te beginnen, de Chinezen lachen zich helemaal rot want die maken nu 4 tot 5 x zoveel marge als normaal en volgens mij was het juist de bedoeling de Chinezen te “straffen”. De eerste grote projectontwikkelaars in Europa zijn al failliet verklaard, evenals Conergy, een van de grootste groothandels uit Duitsland en nog vele zullen volgen. Iedereen weet nu precies hoeveel een wattpiek inkoop kost en dit is voor de handel natuurlijk nooit wenselijk. Grote velden met vele megawatts aan panelen zijn nu niet meer rendabel (en dit is volgens mij precies de reden van deze minimumprijs) en worden dus niet meer gebouwd, dit is natuurlijk heel goed nieuws voor de energiebedrijven. Verder maken de fabrieken nu zoveel winst dat sommige zullen proberen de Europese groothandels uit te schakelen en direct gaan verkopen aan de installateurs, dus groothandels die alleen maar gericht zijn op de verkoop van panelen zullen het zwaar gaan krijgen. Ook is het zo dat er maximaal 7 Gigawatt geïmporteerd mag worden dus naarmate we die grens gaan bereiken zal er weer grote paniek uitbreken in de markt omdat de goedkope panelen dan “op” zullen zijn. De enige bedrijven die zich hiertegen kunnen indekken zijn bedrijven met heel veel cash die voorraad kunnen financieren. Het wordt dus heel moeilijk of zelfs onmogelijk voor start-ups om zich staande te houden.

Zonnepanelen worden een speculatief product wat tot gevolg heeft, zoals elk product waarmee gespeculeerd wordt, dat de prijzen onnodig zullen stijgen. Ook weer goed nieuws voor de energiebedrijven!
Al met al zijn er hier maar 2 winnaars en dat is zeker niet de Europese burger. Ik zou zeggen; lang leve de EU maar koop je zonnepanelen zolang het nog kan.

Marco van Veen (CEO SolarNRG) heeft een eigen mening. In zijn blog “Marco’s Mening” zal hij op regelmatige basis zijn mening ventileren over alles wat met zonne-energie te maken heeft.

Importheffing

15-03-2013

De afgelopen tijd is er veel onrust in en negatief nieuws over de PV-branche, zijn het niet suggestieve berichten van de KIWA over slechte panelen in combinatie met het verhaal van Scheuten dan is het wel weer een nieuwsbericht dat zonnepanelen maar verantwoordelijk zijn voor 0.1% van de totale energieopwekking in Nederland en dat dit niet in verhouding zou staan tot het uitgegeven subsidiebedrag van de overheid. Met andere woorden: onze sector krijgt harde klappen te voorduren in het nieuws.

Deze onrust wordt bovendien verder gevoed door de beslissing van de EU om een onderzoek te starten naar de lage prijzen van Chinese panelen.

Vanaf 2004 werd er een begin gemaakt met een grootschalig subsidieprogramma in Europa, het begon in Duitsland maar Spanje, Italië, Belgie en Frankrijk volgden spoedig. Hierdoor is de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen en is de prijs met 85% gedaald. Dit lijkt mij een zeer wenselijke ontwikkeling gezien de benodigde energietransitie en niet te vergeten de onafhankelijkheid van instabiele olie en gas producerende landen in bijvoorbeeld het Midden Oosten. Hoe goedkoper de zonnepanelen hoe eerder we onze doelstellingen hebben bereikt en hoe meer geld er overblijft voor andere belangrijke zaken.

Dat de Chinezen hun panelen nu aan het “dumpen” zijn is onze eigen schuld. Wij creëren 10 jaar lang in Europa een enorme vraag die we zelf niet kunnen invullen, de Chinezen schalen hun productie op en vervolgens beëindigen wij in Europa de subsidie waardoor er een overschot aan panelen ontstaat, uiteraard moet deze overstock verkocht worden in een markt zonder subsidie omdat de Chinese fabrieken ook hun cashflow op gang moeten houden.

Welk politieke spel wordt hier nu werkelijk gespeeld:

  • Zijn het echt die paar noodlijdende fabrieken in Duitsland die hun panelen niet meer verkocht krijgen? Is dat niet eerder een gevolg van het stoppen van de subsidies op zonnepanelen in Duitsland?
  • Het zou ook kunnen dat de grote energiebedrijven hier een dikke vinger in de pap hebben, zien zij zonnepanelen als bedreiging voor hun eigen business model en hebben daardoor via hun contacten en lobbyisten gezorgd dat de EU dit gaat onderzoeken en daarmee de branche enorm frustreert.
  • Ook kan ik me indenken dat deze heffing voor de EU zelf een enorme melkkoe kan zijn, eerst zorgen voor een grote vraag in Europa en daarna gaan zij de panelen belasten wat natuurlijk enorme inkomsten kan genereren voor de EU zelf.

Maar misschien is het allemaal een storm is een glas water en starten ze een onderzoek om die paar klagende Europese fabrikanten voorlopig tevreden te stellen, aangezien de EU een democratie is, moeten ze deze klacht serieus behandelen maar ik denk dat onze parlementariërs zich heel goed realiseren wat de gevolgen zullen zijn wanneer de EU de heffing werkelijk gaat invoeren. China is namelijk ook een enorme afzetmarkt voor Europese producten zoals bijvoorbeeld auto’s, zij zullen dan uiteraard met tegenmaatregelen komen om Europa te dwarsbomen.

Wij maken hier toch ook geen mobieltjes of sportschoenen omdat ze dat we hier simpelweg niet kunnen concurreren met de lagere productiekosten in China. Waarom zouden hier voor zonnepanelen ineens andere regels moeten gelden? Verder wordt de landbouw in Europa ook door subsidies op de been gehouden en daar hoor ik ze buiten Europa ook niet over klagen.

Wat zijn nu de gevolgen voor de sector, vanaf 6 maart zullen alle containers die geïmporteerd worden in de EU geregistreerd moeten worden, begin juni wordt er dan het voorlopige onderzoeksrapport gepresenteerd en in december wordt het definitieve rapport gepresenteerd. Op dat moment kan worden besloten dat er geen heffing komt of dat er wel een heffing komt vanaf december of dat er een heffing komt vanaf maart. In geen van beide gevallen is duidelijk hoe hoog deze heffing zal zijn. In het verleden is het nog nooit gebeurd dat een EU heffing met terugwerkende kracht heeft ingevoerd, ook in Amerika is dat niet gebeurd.

Hoe dan ook is dit een zeer onwenselijke situatie voor de gehele sector en uiteindelijk zal iedereen hier de dupe van zijn, heel veel bedrijven zullen failliet gaan en duizenden banen zullen verloren gaan als de heffing daadwerkelijk wordt ingevoerd. De collectieve verliezen zullen vele malen groter zijn dan de winsten voor de paar Europese fabrikanten die hier van profiteren. Het is simpelweg niet mogelijk hier een goed beleid op te vormen als importeur.

Moeten wij nu alle prijzen met 25 of 50% gaan verhogen om onszelf als importeur in te dekken? Wanneer we dit zouden doen verkopen we geen paneel meer. Er zijn ook bedrijven die het risico wel durven nemen en hopen op een goede uitkomst (geen importheffing) van het onderzoek en gokken erop dat er geen importheffing komt. In beide gevallen loop je als bedrijf enorme risico’s.

Hoe gaat SolarNRG wij hier nu verder mee om? We werken met 4 fabrikanten die allemaal een andere oplossing bieden:

  • Sharp: wordt geproduceerd in Engeland en is dus niet onderhevig aan importheffingen. Prijzen blijven gelijk
  • Senersun: hier hebben wij nog 5 containers van op voorraad die al geïmporteerd zijn in februari dus deze vallen sowieso buiten de regeling, zij zijn voor de toekomst bezig met alternatieve oplossingen. Prijzen blijven nagenoeg gelijk.
  • Yingli: verhoogt de prijzen met 4 cent per wp en nemen het risico van een heffing voor hun rekening. Prijzen gaan met 4 cent omhoog
  • Canadian: verhoogt de prijzen niet maar legt het risico neer bij de distributeur, later dit jaar zullen zijn tegen een kleine meerprijs panelen leveren vanuit Canada. Wij hebben nog 7 containers in bestelling staan en weten nog niet hoe we hiermee omgaan. Prijzen blijven gelijk maar het risico ligt bij ons.

Al met al blijft het allemaal een zeer vervelende situatie die in een tijd van relatieve stabiliteit weer ontzettend veel onrust veroorzaakt.

Deel deze pagina